Zenterio CEO Jorgen Nilsson in Dagens Media (Swedish)

Posted On: 2nd February 2016

dagens_media_jorgen

DEBATT. Vi kommer att få se fler kraftmätningar liknande den mellan å ena sidan Telia och Telenor å andra sidan SBS Discovery, menar Jörgen Nilsson, vd för teknikleverantören Zenterio.

Så befinner vi oss återigen i ett tv-krig. I våras kunde Dagens Medias läsare följa ett drama i fler akter mellan SBS Discovery och Telia gällande distribution, paketering och priser av SBS Discoverys tv-kanaler. Parterna kom överens till slut efter att Telia släckt ner kanaler som Kanal 5, Eurosport och Discovery Channel under en vecka. Att vi nu återigen är mitt i en liknande konflikt visar att det är inte var en engångshändelse att det blev svart i rutan hos tv-tittarna.

Varför sker då detta? Tv-marknaden befinner sig just nu i den största förändringen någonsin. Den uppkopplade televisionen ökar snabbt, framför allt i yngre målgrupper, och skyndar på processen. Effekten blir att maktförhållandet på tv-marknaden förskjuts: från kanalbolagen, de traditionella innehållsleverantörerna, till konsumenterna och tv-operatörerna. Dessutom försvagas kanalbolagens ställning i branschen på grund av nya digitala utmanare, såsom Netflix och HBO, som erbjuder innehåll på ett nytt sätt.

Operatörerna, som sitter på kundrelationerna till konsumenterna genom sina bredbandsabonnemang, ser förstås en möjlighet att stärka sina positioner samtidigt som man vill vässa sitt erbjudande mot konsumenterna. I dagens samhälle när valfrihet värderas högt är det naturligt att det uppkommer konflikter när den ena parten, dvs. kanalbolagen, vill pressa in så många kanaler som möjligt i distributörernas nät för att sedan kunna ta betalt för dem.

Medan vi på andra sidan har operatörerna och distributörerna som förstås vill kunna erbjuda sina kunder valfrihet till bästa pris och därmed inte vill ha, eller betala för, alla kanaler som ett kanalbolag erbjuder. Särskilt inte som konsumenterna i framtiden inte kommer att acceptera att bli pådyvlade kanaler och utbud som de inte vill ha, än mindre vill de betala för det. De vill helt enkelt plocka russinen ur kakan och kommer också kunna göra det. Vilket är vad den här konflikten handlar om.

I förlängningen finns det dock en annan aspekt som kommer att bli allt mer tydlig och där betydligt mer står på spel för såväl kanalbolagen som operatörerna. När programtablån och det vi idag refererar till som det linjära tittandet minskar men också stöps om och sprids till nya kanaler, förändras såklart spelreglerna för hela tv-branschen inklusive reklamköparna som kommer följa användarnas nya vanor. För operatörerna innebär detta att de kan ta en spindeln-i-nätet-roll då det är de som sitter på den viktiga kundrelationen när allt mer av tittandet sker uppkopplat.

Med hjälp av modern teknik, som ger operatören värdefull data om tittarna, går operatörernas roll från att bara vara en ren transportör av innehåll till att bli en broker som gentemot annonsörerna och konsumenterna kan erbjuda de bästa annonslösningarna respektive de intressantaste innehållspaketen och mervärdestjänsterna via tv:n.

Med mervärdestjänster, som operatörerna kan erbjuda via sina tekniska plattformar, öppnas det upp nya möjligheter för företag som på ett eller annat sätt vill nå konsumenterna. När operatören får full koll på intäktsströmmarna kan de också ta en del av dessa. Denna förändring kommer att kasta om alla strukturer som existerar i branschen idag. Mångåriga partnerskap kommer att brytas och bolag som vägrar ompröva sina gamla affärsmodeller riskerar att gå under.

Framtidens reklamköpare är intresserad av tv-lösningar som lär känna tittaren för att kunna rikta reklambudskap med ökad precision. Samtidigt blir detta en vinst för tittaren som får en personligare tv-upplevelse och som kan se innehåll som är sponsrat av målgruppsanpassad reklam.

Framöver tror vi att vi kommer att få se fler kraftmätningar liknande den mellan å ena sidan Telia och Telenor å andra sidan SBS Discovery. Vi tror också att operatören kommer att dra det längre strået i längden, men det kan kanske ta några år innan vi verkligen börjar se de tydliga bevisen på detta. Men innan dess lär det nog bli svart i rutan både en och två gånger till!

Jörgen Nilsson,

vd på Zenterio, teknikleverantör till operatörerna/tv-distributörer.

Link to article

Subscribe

Sign up to our Newsletter

Sign up to our Newsletter